Eko-mozaik pokreće proizvodnju medonosnog bilja i ljekobilja

Bez autora
Jun 22 2010

Šekovićka firma "Eko-mozaik", u saradnji sa sarajevskom Fondacijom "Mozaik", planira da u ovoj opštini na površini od 225 hektara razvije proizvodnju ljekobilja i medonosnog bilja, koje je veoma traženo na domaćem i stranom tržištu. Za uzgoj ovog bilja u ovoj opštini postoje veoma dobri uslovi. Počeli su pripreme za izradu studije u kojima učestvuju domaći i stručnjaci za tu oblast iz SAD i Švedske kako bi utvrdili koje vrste ljekobilja i medonosnog bilja mogu da uspijevaju na području Šekovića. Studija bi trebalo da bude završena do kraja jula i tada će imati jasnu sliku šta se može ovdje da raditi u pogledu proizvodnje ljekobilja. Donatori ih uvjeravaju da su veliki izgledi da će projekat dobiti podršku i ako sve bude urađeno kako treba, očekuje se da već od jeseni krene sprovođenje projekta.

Eko-mozaik pokreće proizvodnju medonosnog bilja i ljekobiljaŠekovićka firma "Eko-mozaik", u saradnji sa sarajevskom Fondacijom "Mozaik", planira da u ovoj opštini na površini od 225 hektara razvije proizvodnju ljekobilja i medonosnog bilja, koje je veoma traženo na domaćem i stranom tržištu.

"Za uzgoj ovog bilja u ovoj opštini postoje veoma dobri uslovi", kaže direktor "Eko-mozaika" Rajko Lazić.

On je istakao da su počeli pripreme za izradu studije u kojima učestvuju domaći i stručnjaci za tu oblast iz SAD i Švedske kako bi utvrdili koje vrste ljekobilja i medonosnog bilja mogu da uspijevaju na području Šekovića.

"Studija bi trebalo da bude završena do kraja jula i tada ćemo imati jasnu sliku šta možemo ovdje da radimo u pogledu proizvodnje ljekobilja. Donatori nas uvjeravaju da su veliki izgledi da će projekat dobiti podršku i ako sve bude urađeno kako treba, očekujem da već od jeseni krene sprovođenje projekta", istakao je Lazić i dodao da bi posao moglo da dobije stotinak radnika.

Projekat bi trebalo da bude realizovan u okviru programa "Farma" koji podržavaju Američka agencija za međunarodni razvoj i Švedska razvojna agencija. Kandidovala ga je Fondacija "Mozaik", a realizacija će biti povjerena "Eko-mozaiku".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik